Werktevredenheid en werkgeluk

Er was eens een werknemer…

Vorig jaar sprak ik een moeder op het schoolplein. Ze vertelde dat ze een baan had waar ze opgeleid voor en ervaren in is. Ze vond het echter steeds minder leuk. Ze liep regelmatig te mopperen, had een kort lontje en voelde zich boos. Ze begreep het niet. Ze had een prima baan, een goed salaris opgebouwd, een fijn huis en ze gingen een paar keer per jaar op vakantie. Ze had het dus goed voor elkaar en vond dat ze niet mag klagen. Maar tóch knaagde er wat. Ze kreeg het Spaans benauwd als ze er aan dacht dat ze dit nog 20-25 jaar moest volhouden.

Waar komt een ontevreden gevoel vandaan?

Wanneer we het hebben over ons werk, kan het gaan over verschillende aspecten.

  • Salaris, secundaire voorwaarden en omstandigheden vallen onder voorwaarden.
  • Bij de baan zelf gaat het om de werkzaamheden, erkenning, werkdruk en vrijheid.
  • Ook de organisatie speelt een rol. Denk aan informatievoorziening, heldere strategie, verbondenheid, en werksfeer.
  • Tot slot is er werkgeluk.

Geluk is iets subjectiefs, persoonlijk en niet makkelijk in woorden uit te drukken. Bekende filosofen, psychologen en wetenschappers hebben diverse visies en een eenduidige definitie is moeilijk te vinden. Een mooie beschrijving vind ik zelf:

“Er is sprake van geluk als het beeld van wat we willen zijn, samen valt met wat er werkelijk is.” (Spaanse filosoof José Ortega y Gasset)

Betekenis van werkgeluk

Werkgeluk betekent voor iedereen iets anders. Om grip erop te krijgen zijn verschillende onderzoeken gedaan. Daar komen verschillende definities en aspecten uit.

Werkgeluk ervaar je als je positieve emoties voelt, plezier hebt in het werk, voldoening voelt door het benutten en groeien van je eigen talent en het gevoel hebt bij te kunnen dragen aan een hoger doel, aldus Newcom Research & Consultancy B.V..

Als belangrijke aspecten noemen ze:

  • aandacht voor gezondheid
  • energie(balans)
  • ontwikkelingsmogelijkheden
  • zingeving
  • voldoening
  • steun van leidinggevende.

Ook de MonitorGroep heeft onderzoek gedaan en noemt 8 factoren die ik mooi verdeeld vind in 4 factoren waar je zelf invloed op kunt uitoefenen en 4 waarbij je afhankelijk bent van de organisatie en collega’s. Je bent dus ook deels zelf verantwoordelijk voor je geluk! Deze 8 factoren licht ik toe in mijn blog: de 8 factoren van werkgeluk.

Een andere indeling sluit aan bij de focus en energie waar ik in geloof: purpose (resultaat, met iets nuttigs bezig zijn) en plezier (energie krijgen van wat je doet).

Het belang van werkgeluk

Ondanks de verschillende definities of aspecten is men het eens over het belang van werkgeluk. Niet alleen voor de medewerker maar ook voor de organisatie.

Gelukkige werknemers zijn namelijk productiever, creatiever, minder vaak ziek en minder snel geneigd om van baan te wisselen. Daarnaast ervaren zij minder stress en werken ze beter samen met collega’s.

De moeder uit mijn inleiding is niet de enige die níet gelukkig is…

Een paar uitkomsten van onderzoek naar werktevredenheid:

  • 25% van de werkenden is niet tevreden of ongelukkig met zijn/haar werk.
  • 20% van de werkende Nederlanders heeft last van te hoge werkdruk
  • Bijna 13% van de medewerkers gaat dagelijks met tegenzin naar het werk en verlangt continu naar het weekend
  • Voor 4 van de 10 medewerkers zijn werk en vrije tijd uit balans.

Werkgeluk is essentieel voor ons welzijn en ons professioneel succes. Zowel werkgevers áls werknemers moeten zich hiervoor inspannen. Voor werkgevers gaat het om het creëren van een werkomgeving waar werknemers zich gewaardeerd, betrokken en gemotiveerd voelen. Hoe? Dat gaat voor dit blog te ver. Wie weet schrijf ik daar binnenkort over.

Wat kun je zelf doen?

Aan welke knoppen kun je draaien. Hieronder een opsomming van waar je aan kunt denken.

  1. Bepaal wat voor jou belangrijk is: Maak een lijst met de aspecten van je werk waar je echt blij van wordt, zoals je collega’s, werkomgeving, takenpakket of klanten.
  2. Probeer positief te blijven in je werk. Zoek naar oplossingen in plaats van problemen en probeer bijvoorbeeld ook eens te focussen op wat er wel goed gaat in plaats van op de dingen die niet werken.
  3. Stel doelen: Zet voor jezelf doelen en maak deze meetbaar. Wanneer je kleine successen behaalt zal je merken dat jouw werkgeluk toeneemt.
  4. Ontwikkel jezelf: Blijf werken aan jezelf en neem kansen om nieuwe vaardigheden te leren en jezelf te ontwikkelen. Dit kan bijdragen aan zingeving en motivatie.
  5. Praat met collega’s: Praat regelmatig met collega’s en probeer een band op te bouwen. Een goede werksfeer komt het werkgeluk ten goede.
  6. Maak tijd voor vrije tijd: Probeer indien mogelijk werk en privé gescheiden te houden en zorg ervoor dat je genoeg tijd besteedt aan hobby’s en activiteiten die je gelukkig maken.
  7. Plan een vakantie of vrije dag: Het plannen van vrije tijd of vakanties kan helpen om stress te verminderen en kan bijdragen aan het gevoel van werkgeluk.

Hoe ging het verder met de moeder van het schoolplein?

Ze is een loopbaantraject gaan doen waarin ze heeft onderzocht wie ze is, wat ze kan, wat ze wil én wat voor werkgever en omgeving bij haar past. Wat aan het begin van haar loopbaan bij haar paste, paste nu niet meer. Dat is niet gek: we veranderen als mens en de wereld om ons heen verandert snel. Ze heeft inmiddels een nieuwe baan bij een andere werkgever.

Dit blog is een geactualiseerde versie van die van september 2020.

Meer blogs

Duurzame inzetbaarheid

Als ik aangeef dat ik een opleiding tot Adviseur Duurzame Inzetbaarheid volg, kijken mensen me vaak vragend aan. We hebben het tegenwoordig veel over duurzaamheid.