: Je kunt voor jezelf beginnen in combinatie met een uitkering. Dat er verschillende mogelijkheden zijn, is niet bij iedereen even bekend. Men weet er vaak een en denkt dat die optie de enige is. Maar… Je kunt zélf kiezen! Ja, je kunt kiezen welk scenario het beste bij jouw situatie past. Het is daarom verstandig vóór je de uitkering aanvraagt de opties te bestuderen en bewust een keuze te maken.

Op de site van het UWV kun je veel informatie terugvinden. En eenmaal in de eerste weken van de uitkeringsperiode kun je online trainingen volgen. Maar mijn ervaring was dat het me pas helemaal duidelijk werd toen iemand uit mijn netwerk een aantal scenario’s verder toelichtte.

In dit artikel laat ik de drie opties zien omdat ik weet dat het vaak een emotionele, verwarrende en onzekere periode is waarbij het heel fijn is als iemand je verder helpt. Ik gun jou ook de inzichten die ik kreeg.

 

1.Voor jezelf beginnen met UWV startperiode

Met deze optie krijg je maximaal 26 weken de tijd om je bedrijf op te bouwen; haalbaarheid onderzoeken, een business plan uit werken en de eerste stappen zetten. Tijdens deze startperiode mag je al je tijd aan de opbouw van je eigen bedrijf besteden en hoef je niet te solliciteren.

Houdt er wel rekening mee dat je uitkering 29% minder is.

Het maakt niet uit of en hoeveel je verdient en hoeveel tijd je aan je bedrijf besteedt.

Vanuit het UWV zijn er wel voorwaarden aan deze optie.

  • Je moet eerst schriftelijk toestemming krijgen om te starten voordat je ook maar iets onderneemt. Het UWV geeft pas toestemming als zij denken dat je plan kans van slagen heeft.
  • Je mag pas beginnen met het opbouwen of ondernemen nadat je WW-uitkering is begonnen. Je mag ook nog geen KvK inschrijving hebben!
  • Je mag tijdens de startperiode niet voor je laatste werkgever werken.
  • En je mag eerder geen gebruik hebben gemaakt van de startperiode.

Meestal is er een traject met stappen dat je moet volgen en regelmatig contact met de UWV werkcoach.

 

2.Voor jezelf beginnen met inkomstenverrekening

Wanneer je niet gebonden wilt of kunt zijn aan de voorwaarden van de startperiode kun je kiezen voor deze optie.

  • Je hebt geen toestemming van het UWV nodig om te beginnen met zelfstandig te ondernemen.
  • Je mag al beginnen voordat je uitkering start. (Bv. als je ontslagen bent, kan er tijd zitten tussen aan het werk zijn en de start van je werkloos zijn; die tijd ben je vrijgesteld van werk.)

De term ‘inkomstenverrekening’ vind ik persoonlijk verwarrend omdat het in eerste instantie een urenverrekening is, die vervolgens omgezet wordt naar inkomstenverrekening.

Je uitkering wordt berekend op basis van het aantal uren dat je als zelfstandige werkt.  Alle uren die je besteedt als zelfstandige, worden blijvend gekort op je uitkering.

Maar let op: wanneer je, terwijl je nog in loondienst was, al activiteiten verrichtte voor je eigen bedrijf dan zijn die uren vrijgesteld. Activiteiten kunnen zijn: een opleiding volgen ter voorbereiding op je eigen bedrijf, business plan uitwerken, advies inwinnen, website bouwen, etc..

Deze uren mag je blijven besteden aan je eigen bedrijf zonder dat je daarvoor gekort wordt op je uitkering.

Beredenering: deze activiteiten deed je al toen je nog werkte en dus in je vrije tijd. Het vormt geen belemmering voor een nieuwe baan in loondienst.

(In geval van ontslag telt de periode dat je vrijgesteld bent van werk niet mee.)

Voor de uren die je tijdens je uitkeringsperiode bovenop de eerdere uren werkt, zul je wel gekort worden.

Bijvoorbeeld: je besteedde al 8 uur per week aan opleiding toen je nog in loondienst werkte. Tijdens je uitkering besteed je 20 uur per week aan je bedrijf. Dan wordt je op het verschil van 12 uur gekort.

Dan volgt nog een let op: de korting op je uitkering gaat op basis van uren besteed aan je eigen bedrijf. Hoeveel inkomen je in die tijd verdient is (nog) niet relevant.

 

3.Voor jezelf beginnen zonder uitkering

De derde optie wist je waarschijnlijk wel maar zag je niet als bewuste keuze. Je kunt aan de slag als zelfstandige en geen uitkering ontvangen. Je kunt je ‘gewoon’ niet melden bij het UWV als werkzoekende of tijdens je uitkering aangeven dat je volledig aan de slag gaat als zelfstandige.

Met andere woorden: je bent niet langer werkloos en niet beschikbaar voor ander werk.

Vanzelfsprekend ontvang je dan geen uitkering (meer).

Deze optie kan passend zijn voor jou als je snel kunt starten met je eigen bedrijf en inkomen genereert. Bijvoorbeeld als je tijdens je loondienst of vrijgestelde periode al voldoende (inkomen) hebt kunnen opbouwen.

 

Wil je meer weten? Kijk dan dit webinar van de KvK in samenwerking met UWV en de belastingdienst

Wil jij meer weten over het starten van je eigen bedrijf?

Plan dan een gratis adviesgesprek.

We nemen dan samen de tijd om te kijken waar je staat en waar je naar toe wilt. In ons gesprek denk ik met je mee en kan ik je laten zien hoe je je eigen bedrijf opbouwt, door het zetten van de juiste stappen. We bespreken wat je ideeën of plannen zijn, kijken waar je tegenaan loopt en wat je tegen houdt.

Na het gesprek heb je een persoonlijk advies, gebaseerd op jouw situatie, en stappen waarmee je verder kunt.

Ik sta voor je klaar!