(Het starten van míjn eigen bedrijf is niet vanzelf gegaan…

Hier ging veel denkwerk aan vooraf.

Als manager was ik jarenlang verantwoordelijk voor het bepalen en realiseren van commerciële business plannen en heb ik diverse teams aangestuurd. De laatste tijd ging het steeds meer om omzet en het politieke spel. Aandacht voor de mens werd minder. Terwijl dat mij net voldoening geeft: anderen ondersteunen bij het leven en werken vanuit plezier en kracht, sterke punten helpen (h)erkennen en anderen helpen met mijn kennis en ervaring. Ik heb zelf ervaren en in mijn team gezien wat stress met je doet. Het was tijd voor een andere stap in mijn loopbaan. Dat wist ik wel, maar ik had nog geen idee wat dan. En als ik iets bedacht, ontstond er twijfel en onzekerheid…

  • Kan ik dat wel?
  • Is het wel iets voor mij?
  • Wat wil ik dan doen?

En als er een moment was dat ik geloofde in mijn kunnen, dan was daar:

  • Durf ik het wel?
  • Wat als het niet lukt?
  • Wat betekent het voor ons gezin, de hypotheek die betaald moet worden?
Stapje voor stapje

Na het denken volgde, stapje voor stapje, het delen en uitspreken van deze vragen met diverse leuke vrouwen om mij heen. Collega’s, ex-collega’s, vriendinnen, moeders van de vriend(inn)en van mijn kinderen en vrouwen die ik op een andere manier had ontmoet. De gesprekken hadden een overeenkomst: de worsteling met de vraag wat we de qua werk willen doen.

Ik had een goed betaalde baan, vast contract, leuke collega’s en was opgeleid en ervaren in het werk wat ik deed. Maar… ik zag mezelf dat niet nog 20-25 jaar doen. En alhoewel ik jaren grotendeels fulltime heb kunnen werken, werden de kinderen groter. De oudste zou niet lang meer naar de BSO gaan en ik vond het geen fijn vooruitzicht als hij alleen thuis zou zijn. Ik houd dit kort want hij bekijkt tegenwoordig ook mijn website: zijn medische verhaal is complex, heftig geweest, een zoektocht en nog steeds is niet alles duidelijk. Het leek me mede daarom heerlijk om thuis te werken. (Dit was zoals je begrijpt nog voor Corona.)

Steeds vaker hoorde ik dat de wereld zo snel verandert dat het heel normaal is dat je ook regelmatig van werkrichting verandert. Nu is dat niet uit welke (opvoed)tijd ik kom, mijn inkomen was in ons gezin substantieel relevant, ik voelde me verantwoordelijk en speel het liefst op zeker.

 

De wereld verandert snel

Ondanks dat het echt niet altijd makkelijk was om mezelf open en kwetsbaar op te stellen, resulteerde het wél in zeer waardevolle gesprekken! Het voelt zo warm en veel minder alleen als er (h)erkenning is. Altijd bracht het me weer nieuwe inzichten, een stapje verder in mijn denkwerk.

 

Een leven lang leren

Zo begon ook een nieuw opleidingstraject. Want als ik ‘dit’ wil, dan wil ik het ook goed kunnen. ‘Dit’ was helemaal nog niet waar het nu is. Gesterkt door de gesprekken had de ‘op zeker spelende-ik’ het lef gewoon te beginnen met de overtuiging dat de rest later wel zou komen. En zo begon ik met een opleiding tot het opzetten van je eigen bedrijf met alle facetten van het ondernemerschap, marketing en sales. Hierna volgde vele webinars, masterclasses, cursussen en trainingen.

Maar ook meerdere coach opleidingen. Om mijzelf verder te ontwikkelen heb ik diverse opleidingen gevolgd en inmiddels afgerond: Coach Foundation, Coach Practitioner, een jaaropleiding met bewezen effectieve en oplossingsgerichte coach methoden (Motiverende Gespreksvoering, Oplossingsgericht coachen en Acceptance and Commitment Training) en een mindfulness training. Soms voelde het als een complete omscholing. Maar ik denk nu dat het een aanvulling, een verrijking, is op de kennis en ervaring die ik al had.

Nadat ik jaren minder had geleerd, voelde het geweldig. Er is nog zo veel leuks en boeiend te ontdekken. En wat leef je daar van op! Gelukkig is men in ‘coachland’ ervan overtuigd dat je als coach nooit uitgeleerd bent.

Het brein is elastisch, maakt nieuwe verbindingen en kun je tot aan je dood rekken (trainen), dus uitgeleerd zal ik niet gaan zijn. Investeren in tijd, mensen, persoonlijke ontwikkeling blijft nodig én leuk!

Wil jij meer weten over het starten van je eigen bedrijf?

Plan dan een gratis adviesgesprek.

We nemen dan samen de tijd om te kijken waar je staat en waar je naar toe wilt. In ons gesprek denk ik met je mee en kan ik je laten zien hoe je je eigen bedrijf opbouwt, door het zetten van de juiste stappen. We bespreken wat je ideeën of plannen zijn, kijken waar je tegenaan loopt en wat je tegen houdt.

Na het gesprek heb je een persoonlijk advies, gebaseerd op jouw situatie, en stappen waarmee je verder kunt.

Ik sta voor je klaar!