Deze tijd van het jaar is een logisch moment om terug te kijken. De laatste weken voor de kerstvakantie hebben we het vaak nog druk met afronden van werk en voorbereiden van de kerst. Maar naarmate we dichter bij 1 januari komen, gaan we langzaam aan vooruitkijken; nadenken over goede voornemens. Maar zo ver zijn we nu nog niet.

Dit jaar was zonder twijfel voor iedereen een heel bijzonder en ingrijpend jaar. Een jaar om écht nooit te vergeten. Premier Rutte zei het in zijn toespraak (op 14 december) treffend: “2020 is voor veel mensen een jaar geworden van rouw, verlies en verdriet.” Dichtbij of verder weg, klein of groot, of je nou jong of oud bent, maar helaas voor iedereen herkenbaar.

Begin januari schreef ik een artikel over het woord van het jaar 2020. Zelf had ik het woord VERBINDING in mijn hoofd. Volgens de astrologie werd 2020 het jaar van de VERSCHUIVINGEN, van de grote DOORBRAKEN. Ik vond het veelbelovend en mooi klinken. Althans, ik besloot het zo te interpreteren.

In deze Corona-tijd is het allemaal uitgekomen. Helaas niet zo mooi en veelbelovend als ik hoopte.

Ik kan me goed voorstellen dat veel mensen dit jaar snel willen vergeten. Zij willen waarschijnlijk niet achterom kijken. Zij hadden zoveel tegenslag, waar ze niets tegen konden beginnen. Ze kijken uit naar een nieuw jaar als een nieuwe ronde met nieuwe kansen.

Stil staan bij een situatie en je emoties kan een manier zijn om de dingen een plek te geven en te verwerken. Het verwerken van bijvoorbeeld verlies gaat overigens niet volgens een vast en voorspelbaar patroon. Iedereen gaat er anders mee om. Genezing vraagt tijd, al heelt de tijd niet altijd alle wonden.

Aan de andere kant: tegenslag geeft nieuwe inzichten. Inzicht in hoe je er het beste van hebt gemaakt, wat je niet of juist wel wilt, en wat belangrijk voor je is. Voor mij persoonlijk was dit het eerste jaar als zelfstandige. Financieel had ik het me anders voorgesteld. Maar, ik heb ook veel bereikt, veel geleerd, nieuwe inzichten gekregen en vooral veel nieuwe mensen leren kennen. De woorden verbinding, verschuivingen en doorbraken zijn zeker bij mij van toepassing geweest. En ondanks het tegenvallende financiële resultaat, vond ik het toch ook veelbelovend en mooi. Niet alleen op zakelijk vlak, maar ook privé. Als gezin zijn we bijvoorbeeld hechter geworden en heb ik nieuwe dingen van én over mijn kinderen geleerd.

Dit jaar heeft ons allemaal gevormd. Dat neemt niet weg dat we voor 2021 iets beters wensen. En om dat te realiseren geldt net als de astrologie zei voor 2020, dat we er wel zélf iets voor moeten doen.

Daar waar we nu staan, wat we afgelopen jaar hebben meegemaakt, is het vertrekpunt voor onze wensen. Wensen (passief) kunnen vertaald worden in goede voornemens (actief). In de zakelijke context hebben we het over doelen. Anders gezegd:

Goals are dreams with deadlines. (Streetsahead)

Als je iets wilt bereiken, moet je definiëren wat je wilt. Dat wat je wilt, zou je mee moeten nemen in alles wat je doet. Zo bepalen doelen je richting. En helpen ze je te focussen.
Wat mij betreft is niets doen, net als geen doelen bepalen, geen optie:

Als je niets doet, kijk je straks terug op een leven vol ‘had-ik-maars’ (Omdenken)
If you don’t go after what you want, you’ll never get it.

Dat wat niet gelukt is, wil je het misschien nog een keer proberen, maar dan op een andere manier. Als dingen wel gelukt zijn, kun je daar op voortborduren en het vaker doen.
Doelen bepalen of goede voornemens maken hoeft niet ingewikkeld te zijn. Er zijn slechts 2 ‘voorwaarden‘:
1. Je moet er enthousiast van worden
2. Iemand anders moet kunnen controleren of je je doel bereikt hebt

Ik hoop dat er voor iedereen ook iets is om dankbaar voor te zijn; hoe klein dan ook. En ik hoop dat je inzichten je verder brengen naar dat wat je nastreeft.

Het einde van het jaar is geen einde en geen begin, maar een voortgaan met alle wijsheid die ervaring ons kan bijbrengen. (Hal Borland)