The Wheel of Life, ook bekend als het Levenswiel, is een middel om naar verschillende onderdelen van je leven te kijken. Het stamt van oorsprong uit het Tibetaans Boeddhisme en richt zich op acht onderdelen, die ook wel de geluksfactoren binnen het menselijk leven worden genoemd.

Het wiel is opgedeeld in taart-punten waarbij elke punt staat voor een geluksfactor. Dit systeem helpt je om jezelf op de aspecten te beoordelen. Dat doe je door al je levensgebieden een cijfer te geven en door die cijfers vervolgens in het wiel te tekenen.

 

2 manieren

Je kunt op 2 manieren met het wiel aan de slag gaan. Beide manieren stellen je in staat om doelen te stellen en prioriteiten aan te geven.

Vergelijk onderling

Als je per aspect invult hoe je vindt dat je er nu voor staat, kun je de aspecten onderling met elkaar vergelijken. Als resultaat kun je zien of de aspecten ongeveer even hoog scoren en dus of je leven in balans is.

Kijken naar de balans is helpt omdat we over het algemeen gelukkiger zijn als we ons in ‘balans’ voelen. De gedachte is dat je leven lekker loopt als de onderdelen ongeveer hetzelfde scoren. Dan vormt er een ronder wiel dan bij uiteen liggende scores en een ronder wiel rijdt nu eenmaal prettiger.

Daarnaast is het met een groter wiel makkelijker en sneller rijden dan met een klein wiel.

Een doel zou kunnen zijn om een afwijkend laag aspect te verhogen. Als alle punten gelijk scoren, zou je doel kunnen zijn om ze allemaal iets te verhogen.

Vergelijk huidige en gewenste situatie

Je kunt ook een vergelijk maken van waar je nu staat én waar je zou willen staan. Je ziet dan wat je nog te overbruggen hebt. Daar kun je als volgende stap je route op afstemmen. Net als met het plannen van een route met de auto, bepaal je de route vanaf het vertrekpunt naar je bestemming.

Je vult dan het wiel 2x in: één keer voor je huidige situatie en één keer voor je gewenste situatie.

Je ziet dan al snel waar de grootste gaten vallen. Ook op deze manier helpt het wiel je prioriteiten te stellen.

Met het wheel of life kun je ook goed je werkgeluk in kaart brengen. In plaats van de onderdelen van het leven, vul je in waar je staat op de 8 factoren van werkgeluk. Het in kaart brengen van hoe het met jouw werkgeluk staat, geeft je inzichten die je vervolgens kunt gebruiken voor het vergroten van je werkgeluk.

Aan de slag

Het is aan jou om een keuze te maken welke manier je eerst wilt uitwerken.

Je gaat elke factor een cijfer geven op de schaal van 0 tot 10 waarbij ‘0’ (het midden van de cirkel) heel ontevreden is en ’10’ super tevreden (buitenrand van de cirkel).

Je kunt je cijfers eerst in de tabel invullen en erna tekenen in het wiel. Gebruik 2 kleuren om onderscheid te maken tussen de huidige en gewenste situatie.

Op mijn website vind je een bestand downloaden met een toelichting, een stappenplan, een invultabel en het wiel. Je kunt dit bestand GRATIS downloaden. Ook interessant voor ZZP-ers!

Wil jij meer weten over werkgeluk en hoe je dat kunt vergroten?

Plan dan een gratis adviesgesprek.

We nemen dan samen de tijd om te kijken waar je staat en waar je naar toe wilt. In ons gesprek denk ik met je mee. We bespreken wat je ideeën of plannen zijn, kijken waar je tegenaan loopt en wat je tegen houdt.

Na het gesprek heb je een persoonlijk advies, gebaseerd op jouw situatie, en stappen waarmee je verder kunt.

Ik sta voor je klaar!