In mijn vorige blog heb je kunnen lezen dat geluk moeilijk te definiëren is, dat geluk wel belangrijk is en dat er 8 factoren zijn die de mate van werkgeluk bepalen. De 8 factoren zijn in te delen in de ik-kant die je zelf kunt beïnvloeden en de wij-kant waarvoor je afhankelijk bent van de organisatie, collega’s of klanten.

In dit blog zal ik de factoren een voor een toelichten.
Eerst de factoren die je zelf kunt beïnvloeden: plezier, voldoening, competentie en autonomie.

Plezier

Werkplezier is een prettig gevoel van blijheid en vrolijkheid. Synoniemen zijn: lol, pret, genoegen, vermaak.

Het gaat niet alleen over het werk zelf, maar ook over collega’s, de onderlinge sfeer en of er wordt gelachen.

Volgens mij spreekt deze factor wel voor zich. Dat wil echter niet zeggen dat het vanzelfsprekend is om te hebben. Als je je werk of collega’s niet (meer) leuk vind, is het tijd om in actie te komen. Plezier heeft van de acht factoren namelijk de sterkste relatie met werkgeluk.

Voldoening

Een ander woord voor voldoening is tevredenheid; een toestand waarin je niet meer verlangt dan wat er is.

Voldoening is het gevoel dat je ‘lekker bezig bent geweest’ en veel werk hebt verzet. Maar óók de mate waarin je resultaat ziet van je werk. ‘Druk’ zijn wil namelijk niet zeggen dat je ook productief bent. In relatie tot werkgeluk gaat het vooral om het gevoel dat je hebt bij het resultaat dan de zichtbaarheid ervan. Eén goede beslissing of één briljant idee op een dag kan je werkgeluk al enorm vergroten.

 

Competentie

In relatie tot werkgeluk gaat het bij competentie over de mate waarin je jezelf kunt ontwikkelen. Maar ook in hoeverre je kennis en vaardigheden voldoende benut worden in het werk dat je doet.

De wens om te groeien is een menselijke behoefte. Je kunt jezelf ontwikkelen door nieuwe uitdagingen te zoeken in je werk. Of door je te verdiepen in je vakgebied, vaardigheden te ontwikkelen, nieuwe werkwijzen onder de knie te krijgen. Er valt altijd nog wat te leren en daar zijn meer mogelijkheden voor dan alleen fysieke trainingen. Het brein is elastisch, maakt nieuwe verbindingen en kun je tot aan je dood rekken (trainen), dus uitgeleerd zullen we niet gaan zijn. Investeren in persoonlijke ontwikkeling blijft nodig én leuk!

Autonomie

Autonomie gaat over onafhankelijk werken, het kunnen maken van eigen keuzes. Het staat dus gelijk aan vrijheid. Zelf kunnen beslissen over de manier waarop je je werk doet is heel belangrijk voor je werkgeluk.

Het gaat ook over ‘invloed’. In hoeverre doe je ertoe als mens binnen de organisatie? Een mooie graadmeter is de mate waarin er naar jou als medewerker geluisterd wordt.

Autonomie gaat ook over het nastreven van zaken die voor 𝐣𝐨𝐮 belangrijk of waardevol zijn. Jouw eigen waarden, normen en doelen moeten aansluiten bij die van je werk!

Net zoals je binnen een relatie uit elkaar kunt groeien, kan dat ook in een werkrelatie. Het maakt niet uit of jouw waarden, normen of doelen veranderen of die van je werk. Het maakt wel uit wat je er vervolgens mee doet.

Na de 4 factoren die je als medewerker zelf invloed kunt beïnvloeden zijn we nu toe aan de factoren waarvoor je meer afhankelijk bent van de organisatie en je collega’s.

Waardering

Herken je het gevoel dat je niet gezien wordt en de deur bij je op slot gaat? Het gebeurt vaak dat je inzet dan ook minder wordt. Je schermt jezelf af en het lijkt alsof het je niet zo veel meer kan schelen. Dit gevoel is heel normaal. Het is namelijk een van onze basisbehoeftes om waardering en begrip te krijgen. Of we ons wel of niet gewaardeerd voelen heeft dus ook een sterke invloed op ons werkgeluk.

Uit onderzoek blijkt dat gebrek aan waardering hoog staat op de lijst van zaken die medewerkers ongelukkig maken. Na ‘werkdruk’ staat het op de 2e plek.

Gebrek aan waardering heeft grote gevolgen. Gelukkig hoeft het niet veel te kosten om waardering te geven.

Het zit in kleine dingen: interesse tonen in wat iemand zegt en wat hij/zij denkt, iemand om zijn mening vragen, terugkomen op wat iemand zei. Het mag ook persoonlijk zijn want we willen gezien en gekend worden om wie we ZIJN.

Zingeving

Mooi woord waar ík in elk geval even over na moest denken. De betekenis van het woord kan ik wel bedenken: bijdragen aan je eigen idealen of iets van maatschappelijk belang. In je werk gaat het over het bijdragen aan organisatiedoelstellingen. Het idee is dat je daar  een goed gevoel van krijgt. Anders gezegd is zingeving de mate waarin je kan bijdragen aan iets moois, goeds of belangrijks.

En dáár komt het langere nadenken vandaan. Want wat vind ik mooi, goed of belangrijk? Wat zijn mijn eigen idealen? Wat vind ik van maatschappelijk belang? En sluit dat aan bij de doelstellingen van mijn werk? Wanneer ben ik van betekenis?

Ik sta hier niet dagelijks bij stil. Jij?

In relatie tot werkgeluk is het goed stil te staan bij:
– Sluiten je eigen idealen nog aan bij die van het bedrijf waarvoor je werkt?
– Heeft je werk nog toegevoegde waarde? Voor je werk maar óók voor jezelf?
– Heb je op je werk voldoende zinvolle taken te doen? Doet het er écht toe wat je doet?

Verbinding

Begin van het jaar had ik voor mezelf VERBINDING als woord voor 2020 benoemd. In diverse berichten heb ik het daar over gehad. Ook in Corona tijd is het een actueel woord. Maar nu staat het in relatie tot werkgeluk.

De wil om ons te verbinden aan anderen is een van de sterke menselijke behoeften. Niet alleen privé maar ook op je werk. Dan kun je denken aan collega’s. Maar denk ook aan het bedrijf waar je voor werkt en datgene waar het bedrijf voor staat. De mate waarin je je thuis voelt bij het bedrijf is heel belangrijk voor je werkgeluk.

Oppervlakkig contact zoals goedemorgen zeggen en samenwerken aan een taak of opdracht volstaat niet. Het contact moet dieper gaan en betekenisvol zijn. Dit kan heel goed bij het goedemorgen-moment, de onderbreking bij het koffieapparaat, de lunch of werkoverleg. In plaats van het oppervlakkig gebabbel draagt iets persoonlijks delen en praten over hoe het met je gaat bij aan verbinding. Elkaar face-to-face zien heeft grotere impact dan op afstand. Al kan een aardig appje ook veel betekenen.

Mij schiet meteen te binnen dat er wel vertrouwen nodig is om iets persoonlijks te delen en te praten over hoe het met je gaat.

Vertrouwen

Iets persoonlijks delen en praten over hoe het met je gaat, draagt bij aan verbinding. Maar er moet wel vertrouwen zijn om dat te durven en kunnen doen.

Met collega’s onderling lukt dat meestal wel. Met de een beter dan de ander; een persoonlijke klik kan een rol spelen. Met leidinggevenden of in politiek-gevoelige organisaties kan het al lastiger worden. Dan hebben we het ook over sociale veiligheid en openheid. Vertrouwen gaat om het feedback durven geven én ontvangen, om je niet snel aangevallen voelen, je vrij voelen om je mening te geven en om helemaal jezelf te kunnen zijn binnen de organisatie.

In mijn ervaring is vertrouwen binnen de organisatie een lastig ding. Het hangt af van hoe jij er zelf in zit, wat de belangen van de organisatie zijn, hoe hoog de druk is, of er stabiliteit is of dat er veel verandert.

Hoe tevreden ben jij?

Nu je weet wat de 8 factoren van werkgeluk zijn, kun je voor jezelf de stand opmaken. Misschien word je (al dan niet vanwege Corona) gedwongen na te denken over je toekomst. Of heeft het vele thuiswerken je aan het denken gezet over hoe gelukkig je bent met je werk. Zo niet, neem dan eens de tijd om te reflecteren; stil te staan bij je werk en je toekomst.

In mijn volgende blog laat ik je zien hoe je deze vraag voor jezelf met behulp van een tool kunt beantwoorden.

Wil jij meer weten over werkgeluk en hoe je dat kunt vergroten?

Plan dan een gratis adviesgesprek.

We nemen dan samen de tijd om te kijken waar je staat en waar je naar toe wilt. In ons gesprek denk ik met je mee. We bespreken wat je ideeën of plannen zijn, kijken waar je tegenaan loopt en wat je tegen houdt.

Na het gesprek heb je een persoonlijk advies, gebaseerd op jouw situatie, en stappen waarmee je verder kunt.

Ik sta voor je klaar!