Als 40-plusser had ik een goed betaalde baan, vast contract, leuke collega’s en was ik opgeleid en ervaren in het werk wat ik deed. Maar… ik zag mezelf dat niet nog 20-25 jaar doen. Alhoewel ik uren in boeken en op internet kon zoeken naar nieuwe modellen en definities, ik zocht niet (bewust) naar werkgeluk. Ik wist niet wat ontbrak, aan welke knoppen ik kon draaien. Pas toen ik stuitte op een artikel van de MonitorGroep werd het me duidelijk. Uiteindelijk ben ik er uit gekomen en heb ik de juiste stappen gezet. Maar het had me veel frustratie en tijd gescheeld als ik eerder wist waar het ontevreden gevoel vandaan kwam.

 

Belang van werkgeluk

Een paar uitkomsten van onderzoek naar werkgeluk:

💡 Maar liefst 25% van de werkenden is niet tevreden of ongelukkig met zijn/haar werk.

💡 Bijna 13% van de medewerkers gaat dagelijks met tegenzin naar het werk en verlangt continu naar het weekend.

 

Stilstaan bij werkgeluk is belangrijk voor de medewerkers zelf maar ook voor de organisatie.
Gelukkigere medewerkers:

  • Zijn productiever, creatiever, nieuwsgieriger en gemotiveerder
  • Hebben kleinere kans op een burn-out en verzuimen minder
  • Werken beter samen
  • Dragen meer bij aan de winst en sales van de organisatie
  • Ontwikkelen zich beter in hun loopbaan

 

Wat is werkgeluk?

Geluk betekent voor iedereen iets anders. Bekende filosofen, psychologen en wetenschappers hebben diverse visies. Een mooie beschrijving vind ik zelf:

“Er is sprake van geluk als het beeld van wat we willen zijn, samen valt met wat er werkelijk is.”

Spaanse filosoof José Ortega y Gasset

Geluk is iets subjectiefs, persoonlijks en is niet makkelijk in woorden uit te drukken. Geluk wordt regelmatig gezien als iets abstracts en soms zelfs als zweverig. Een eenduidige definitie is er daarom niet.
Daarom is het zo mooi dat onderzoek van de MonitorGroep uitwijst dat er 8 factoren zijn die het werkgeluk bepalen. Dat maakt het een stukje concreter.

 

De factoren

De acht factoren zijn op te delen in twee groepen: de ik-kant en de wij-kant.

De IK-kant

De 𝗜𝗞-kant bestaat uit factoren die je als medewerker maar ook als ZZP-er zelf kunt beïnvloeden.

De factoren zijn:

1️⃣ plezier

2️⃣ voldoening

3️⃣ competentie

4️⃣ autonomie

De WIJ-kant

Voor de andere vier factoren ben je meer afhankelijk van de organisatie en je collega’s. Als ZZP-er kun je denken aan klanten en leveranciers. Daarom wordt dit de 𝗪𝗜𝗝-kant van het model genoemd.

5️⃣ vertrouwen

6️⃣ verbinding

7️⃣ zingeving

8️⃣ waardering

Daarnaast zijn er ook een aantal factoren dat het werkgeluk niet groter maakt, maar dat werkgeluk wel kan drukken wanneer er ontevredenheid over is. Die worden dishappifiers genoemd. Voorbeelden hiervan zijn werkdruk, organisatiecultuur, werkomgeving en communicatie.

In mijn volgende blog leg ik de 8 factoren aan je uit.

Wil jij meer weten over werkgeluk en hoe je dat kunt vergroten?

Plan dan een gratis adviesgesprek.

We nemen dan samen de tijd om te kijken waar je staat en waar je naar toe wilt. In ons gesprek denk ik met je mee. We bespreken wat je ideeën of plannen zijn, kijken waar je tegenaan loopt en wat je tegen houdt.

Na het gesprek heb je een persoonlijk advies, gebaseerd op jouw situatie, en stappen waarmee je verder kunt.

Ik sta voor je klaar!